Novo naučno otkriće menja ono što smo znali o solarnim sistemima

Agencije
Novo naučno otkriće menja ono što smo znali o solarnim sistemima

Astronomi već decenijama zastupaju hipotezu da se zvezde i planete rađaju iz džinovskog diska gasa koji rotira velikom brzinom. Međutim, ove diskove oduvijek je bilo teško uočiti jer su relativno mali.

Ipak, radio teleskop ALMA u Čileu (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) nedavno je prvi put pružio naučnicima detaljan uvid u u ovu kosmičku pojavu.


U studiji koja je objavljena u magazinu “Sciende Advances”, naučnici su objavili prvi snimak mladog protostelarnog diska, nazvanog HH212, prenosi Popular Science.

Gas i prašinu usisava centar diska, gdje se pretvaraju u izvor energije za mlade zvijezde starosti oko 40.000 godina.

Prečnik diska iznosi oko 60 dužina rastojanja između Zemlje i Sunca, a oko njegovih ivica se prostire taman, hladan pojas.

“Postojanje tamne ekvatorijalne trake, koje je na protostelarnom disku zabilježeno prvi put, predstavlja veliki izazov za naučnike, s obzirom na to da ruši dosadašnje teorije o nastanku ovih diskova”, izjavio je Čin-Fej Li, vodeći autor istraživanja i professor Instituta za astronomiju i astrofiziku na Akademiji “Sinika” u Tajvanu.

Bolje razumijevanje ovih diskova pomoći će naučnicima da steknu detaljniji uvid u način na koji nastaju zvijezde i planete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana