Ново антитијело напада 99 одсто сојева HIV вируса

Срна
Ново антитијело напада 99 одсто сојева HIV вируса

Париз - Научници су дизајнирали антитијело које напада 99 одсто сојева HIV вируса и може да спријечи инфекцију код сисара.

Антитијело је стварано на тај начин да напада три критична дијела вируса, што отежава HIV вирусу да се одупре његовим ефектима.


Истраживање је рађено у сарадњи америчког Националног института здравља и фармацеутске компаније "Санофи". Тестови на људима почеће наредне године како би се видјело да ли антитијело може да спријечи или лијечи инфекцију, наводи Би-Би-Си.

Људско тијело присиљено је да се бори против HIV вируса због невјероватне способности овог вируса да мутира и да се мијења.

Три облика HIV-а, или три соја, код једног пацијента могу да се пореде са онима код грипа, тако да се имуни систем бори са огромним бројем сојева.

Међутим, након вишегодишње инфекције, код малог броја пацијената развије се моћно оружје названо "широко неутралишућа антитијела", које напада базу вируса и може да уништи велики број сојева HIV-а.

Научници покушавају да користе ова антитијела као начин лијечења HIV-а или да спријече саму инфекцију.

У истраживању, које је објављено у часопису "Сајенс", комбинују се три таква антитијела у једно моћно "антитијело тространог ефекта".

У експериментима који су вршени на 24 мајмуна утврђено је да ниједна животиња којој је дато антитијело није развила инфекцију приликом каснијег убризгавања вируса HIV-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана