Нови телескоп за 4 дана рада забележио 3 мистериозна сигнала

Агенције
Нови телескоп за 4 дана рада забележио 3 мистериозна сигнала

Аустралијски телескоп Сквер километр ареј патфајндер (Aquare Kilometre Array Pathfinder) активиран је прије четири дана, а већ биљежи несвакидашња открића.

АСКАП телескоп детектовао је моћне радио-сигнале који трају свега неколико милисекунди, а прије активације овог телескопа, детектована су само 23 таква сигнала.


Овај радио-телескоп забиљежио је чак три, а није ни искористио свих 36 антена колико има на располагању.

"Са АСКАП можемо да пронађемо кратке радио-сигнале из свемира на сваких неколико дана", каже Кит Банистер из организације XSIRO (Commonwelth Scientific and Industrial Research Organisation) која води ово истраживање.

Кључ открића је у новој технологији примијењеној на овом телескопу која му омогућава да сваком камером сачињеном од 188 пријемника забиљежи 240 квадратних степени неба оријентишући антене у различитим правцима.

Тако широка перспектива омогућава АСКАП-у најпрецизнију детекцију сигнала из свемира. Међутим, научници још не знају шта је то што покушавају да прате.

Спекулише се да потичу од пулсара и магнетара, али у другим галаксијама још нису примјећени. Дакле, одговор још немамо.

Откриће првог сигнала названог ФРБ170107 објављено је у понедјељак у стручном часопису "The Astrophysical Journal Letters".

"Ово је тек почетак рада АСКАП телескопа и добићемо још много нових спознаја у наредних 12 мjесеци", каже Банистер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана