Nijemci testirali vještačko sunce

klix.ba
Nijemci testirali vještačko sunce

Njemačka kancelarka Angela Merkel aktivirala je test eksperimentalnog fuzijskog reaktora na Institutu Maks Plank u Grajsfvaldu, takozvano "vještačko sunce".

Paljenje je izvedeno oko 15:20 sati ubrizgavanjem čistog vodonika u mašinu koja predstavlja značajan korak ka kreiranju čiste energije posredstvom nuklearne fuzije, procesa koji daje energiju samim zvijezdama.


Plazma nastala nuklearnom fuzijom trajala je svega nekoliko milisekundi, što predstavlja izuzetan uspjeh. S druge strane, 2020. godine njemački naučnici planiraju ostvariti rad reaktora od čak 30 minuta.

Prvi reaktor koji bi trebalo da proizvodi električnu energiju neće biti pušten u rad još bar nekoliko decenija, jer su uslovi fuzije izuzetno dramatični pa je potrebno usavršavanje tehnologije zaštite, kao i poboljšanje načina kontrolisanja cjelokupnog procesa. Takođe, testira se i sam oblik reaktora.

Nekontrolisana fuzija se koristi kao ključni faktor u detoniranju modernih nuklearnih bombi na bazi vodonika – hidrogenskih bombi.

Jednom kada se tehnologija usavrši, fuzija će predstavljati, nadaju se naučnici, najjeftiniji i najefikasniji oblik kreiranja električne energije koji će nadmašiti zasad nezamijenjivi ugalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana