Нешто се чудно догађа на Урану

News.com.au
Нешто се чудно догађа на Урану

Стручњаци су годинама мислили да је седма планета Сунчевог система само тихи џин, али један астроном Универзитета у Аризони сматра да се много тога више крије испод његове мирне површине.


Ерих Каркошка открио је да се јужна хемисфера Урана обрће на начин који научници до сад нису опазили.

"Необична ротација јужне полулопте Урана вjероватно је посљедица необичних догађаја унутар планете", написао је он у саопштењу.

"Иако природа тих догађања и интеракције са атмосфером нису позната, чињеница је да захваљујући овоме научимо нешто више о овој џиновској планети".

Каркошка је своје резултате представио током састанка Одјељења за планетологију Америчке астрономске асоцијације.

Астрономи одавно покушавају да открију више о унутрашњости гасовитих планета, али без већег успјеха.

"Ранија посматрања ових планета у Сунчевом систему указивала су да се оне обрћу на уобичајен начин, што значи да су стопе ротације сјеверне и јужне хемисфере отприлике исте. Моје анализе показују да су стопе ротације на вишим географским ширинама асиметричне, а неке јужне се ротирају око 15 процената брже од сјеверних".

Планете сачињене од гаса обично имају густу и замагљену атмосферу која се ротира истом брзином око сјеверне и јужне хемисфере. Оно што Уран чини другачијим од осталих је то што има конвективне облаке који настају кондензацијом и који се протежу на стотине километара, објашњава Каркошка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана