Научници пронашли ген због кога неки остају заувек сами?

Б92
Научници пронашли ген због кога неки остају заувек сами?

Слиједећи пут када вас мајка пита зашто сте још увијек сами, окривите своју генетику.

Истраживачи са Универзитета у Пекингу, пронашли су везу између једног врло специфичног гена, наше могућности да се осјећамо срећн и капацитета за срећну везу.

Тим је проучавао импликације гена 5-ХТ1А, који контролише хормон среће - серотонин, пише ЕliteDaily.

Ген има двије варијације, људи са двије копије Ц варијације производе више нивое хормона у поређењу са оним који имају двије копије Г варијанте.

Током студије, 579 кинеских студената су се подвргли генетском тестирање које је показало значајне везе између њихових варијација гена и љубавног статуса.

Више од 50% студената, који су ималу двије копије Ц варијанте описали су себе као заљубљене док је 39% оних који су имали комбинације ЦГ или ГГ су имали партнере.

Истраживачи су пожурили да разјасне варијанте гена који представља свега 1% разлога зашто су неки људи бољи у љубави и вези него други.

Али обзиром на то да варијанта Г значи мање серотононина и чешће промјене расположења, ово откриће има смисла.

"Обзиром на то да су песимизам и неуроза штетни када је настајање и сталбилност везе у питању, ова веза између Г варијације и психолошких поремећаја, може да смањи шансе носилаца када су исходи романтичних веза у питању", рекао је Ксиалин Зу, један од вођа студије.

Да ли ово важи искључиво међу студентима или кинеској популацији, остаје да видимо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана