Naučnici otkuvali jaje - i to uopšte nije besmislica

B92
Naučnici otkuvali jaje - i to uopšte nije besmislica

Tim naučnika koji su finansijski podržale vlade SAD i Australije došao je do revolucionarnog dostignuća - uspjeli su da pronađu novi način da "otkuvaju" kuvano jaje, piše britanski "Independent".

Iako u prvi mah zvuči kao nešto što se izvodi u kancelariji pored stripskog "Ministarstva za istraživanje ruda i gubljenje vremena", ovo naučno dostignuće bi moglo da predstavlja značajan korak u borbi protiv raka, biotehnologiji i procesima proizvodnje u prehrambenoj industriji.

"Da, izmislili smo način kako da otkuvamo kuvano jaje", rekao je Gregori Vajs, vođa tima i profesor hemije, molekularne biologije i biohemije na Univeritetu Kalifornije, Irvajn.

Otkriće je značajno jer dosad skuvano bjelance bilo školski primjer za tvrdnju da se u proteinima izloženim visokim temperaturama odvija proces bespovratni denaturacije, odnosno da oni na temperaturama većim od 60 stepeni mijenjaju strukturu tako da se više ne mogu vratiti u prvobitni oblik.

Ipak, nakon jednog djelimično uspješnog istraživanja od prije nekoliko godina, ovaj tim je dodavanjem uree, a zatim korišćenjem posebne mjašine uspio da pokida novonastale veze i povrati njihovu raniju strukturu.

"Nismo mi stvarno zainteresovani za obradu jaja, već samo na najlakši način demonstriramo koliko je ovaj proces moćan. Za obrtanje procesa su nam potrebni minuti, to bukvalno ubrzava sadašnje stvari za više hiljada puta", kaže doktor Vajs.

Kako se navodi, efikasan i brz metod za "recikliranje" proteina bi mogao da predstavlja pravu revoluciju na polju brojnih naučnih istraživanja i u medicini.

"Za proizvodnju antitela za istraživanje raka koriste se veoma skupe jajne ćelije hrčaka, a ovaj proces bi mogao da bude lako primjenjiv na mnogo jeftinije proteinske izvore, što bi dovelo do brže, efikasnije i jeftnije proizvodnje antitela", piše američki "Tajm".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana