Naučnici došli do neočekivanog otkrića o pokrovu iz Torina

Agencije
Naučnici došli do neočekivanog otkrića o pokrovu iz Torina

Naučnici su dugo gajili sumnje da je pokrov iz Torina, na kom se nalaze obrisi muškog lica, korišten da se umota Isus Hristos nakon raspeća, pa su čak i neka istraživanja ukazivala da je riječ o artefaktu iz srednjeg vijeka, a ne predmetu iz vremena Hrista. Međutim, novo istraživanje izgleda ide u prilog hrišćanima.

Elvio Karlino istraživač Instituta kristalografije u Bariju kaže da čestice izdvojene sa pokrova ukazuju da je njim bila obmotana žrtva mučenja.


"Čestice imaju neobičnu strukturu, veličinu i raspoređenost", kaže profesor Đulio Fanti sa Univerziteta u Padovi.

On kaže da je krv osobe koja je bila umotana u pokrov sadržala visok nivo supstanci kreatinina i feritinina, kakve su uobičajene kod žrtvi mučenja i prebijanja.

"Dakle, prisustvo ovih nanočestica pronađenih tokom naših eksperimenata ukazuje da je čovjek umotan u pokrov iz Torina umro nasilnom smrću", zaključuje Fanti.

Pokrov je dugačak tri, a širok jedan metar, a na sebi ima blijede obrise lica muškarca, za koje hrišćani vjeruju da je pripadalo Isusu.

Tokom posljednjih decenija više puta je naučno proučavano, a prema jednoj teoriji, pokrov je napravljen u srednjem vijeku i lažno predstavljen kao platno u koje je umotano Hristovo tijelo skinuto s krsta.

Fanti smatra da njihovo istraživanje otvara prostora novim pretpostavkama o porijeklu pokrova iz Torina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana