Научници дошли до неочекиваног открића о покрову из Торина

Агенције
Научници дошли до неочекиваног открића о покрову из Торина

Научници су дуго гајили сумње да је покров из Торина, на ком се налазе обриси мушког лица, кориштен да се умота Исус Христос након распећа, па су чак и нека истраживања указивала да је ријеч о артефакту из средњег вијека, а не предмету из времена Христа. Међутим, ново истраживање изгледа иде у прилог хришћанима.

Елвио Карлино истраживач Института кристалографије у Барију каже да честице издвојене са покрова указују да је њим била обмотана жртва мучења.


"Честице имају необичну структуру, величину и распоређеност", каже професор Ђулио Фанти са Универзитета у Падови.

Он каже да је крв особе која је била умотана у покров садржала висок ниво супстанци креатинина и феритинина, какве су уобичајене код жртви мучења и пребијања.

"Дакле, присуство ових наночестица пронађених током наших експеримената указује да је човјек умотан у покров из Торина умро насилном смрћу", закључује Фанти.

Покров је дугачак три, а широк један метар, а на себи има блиједе обрисе лица мушкарца, за које хришћани вјерују да је припадало Исусу.

Током посљедњих деценија више пута је научно проучавано, а према једној теорији, покров је направљен у средњем вијеку и лажно представљен као платно у које је умотано Христово тијело скинуто с крста.

Фанти сматра да њихово истраживање отвара простора новим претпоставкама о поријеклу покрова из Торина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана