Naučnici: Prošla godina najtoplija u istoriji

Agencije
Naučnici: Prošla godina najtoplija u istoriji

Protekla, 2016. godina, bila je najtoplija u istoriji, a globalne vremenske prilike obilježili su ekstremi, visoke temperature, najviši nivo mora i najmanja količina leda na Arktiku i Antarktiku, navodi se u danas objavljenom izvještaju američke Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA).

Stručnjaci upozoravaju da je vrijeme u 2016. godini bilo "veoma ekstremno i da ima razloga za brigu", dodajući da je to jasan pokazatelj klimatskih promjena koje su izazvali ljudi.


Klimatski fenomen El Ninjo mijenja vrijeme širom svijeta i imao je veliki uticaj na prošlogodišnje klimatske uslove, navodi se u izvještaju.

"Prošla godina će zauvijek ostati upisana u mom mozgu kao godina kada smo prešli novi prag klimatskih promena koji baca mračan pogled na našu budućnost", rekao je američki naučnik za praćenje klimatskih promjena Kim Kob.

Naučnici su ispitali desetne ključnih faktora za mjerenje klimatskih promjena i došli su do obeshrabrujućih rezultata.

Prošle godine je osmina zemljišta na Zemlji bila izožena jakoj suši, jačoj nego obično i 2016. se može smatrati najgorom godinom po tom pitanju, navodi se u izvještaju.

Ekstremni vremenski uslovi zabilježeni su u svim dijelovima svijeta. Talasi visokih temperatura pogađali su gotovo sve zemlje, naročito Indiju, a velike vrućine izazvale su velike šumske požare u Kanadi.

Stručnjaci pokazuju da je nivo mora porastao šestu godinu zaredom za tri-četiri milimetra.

U 2016. su zabilježena 93 tropska ciklona širom planete, što je 13 odsto više od normale, uključujući i uragan Metju na Haitiju u kojem je poginulo oko 1.000 ljudi.

Ledena površina na Grenlandu izgubila je u protekloj godini 341 milijardu tona leda, a glečeri su potonuli u prosjeku za oko jedan metar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana