Научници: Прошла година најтоплија у историји

Агенције
Научници: Прошла година најтоплија у историји

Протекла, 2016. година, била је најтоплија у историји, а глобалне временске прилике обиљежили су екстреми, високе температуре, највиши ниво мора и најмања количина леда на Арктику и Антарктику, наводи се у данас објављеном извјештају америчке Националне океанске и атмосферске администрације (НОАА).

Стручњаци упозоравају да је вријеме у 2016. години било "веома екстремно и да има разлога за бригу", додајући да је то јасан показатељ климатских промјена које су изазвали људи.


Климатски феномен Ел Нињо мијења вријеме широм свијета и имао је велики утицај на прошлогодишње климатске услове, наводи се у извјештају.

"Прошла година ће заувијек остати уписана у мом мозгу као година када смо прешли нови праг климатских промена који баца мрачан поглед на нашу будућност", рекао је амерички научник за праћење климатских промјена Ким Коб.

Научници су испитали десетне кључних фактора за мјерење климатских промјена и дошли су до обесхрабрујућих резултата.

Прошле године је осмина земљишта на Земљи била изожена јакој суши, јачој него обично и 2016. се може сматрати најгором годином по том питању, наводи се у извјештају.

Екстремни временски услови забиљежени су у свим дијеловима свијета. Таласи високих температура погађали су готово све земље, нарочито Индију, а велике врућине изазвале су велике шумске пожаре у Канади.

Стручњаци показују да је ниво мора порастао шесту годину заредом за три-четири милиметра.

У 2016. су забиљежена 93 тропска циклона широм планете, што је 13 одсто више од нормале, укључујући и ураган Метју на Хаитију у којем је погинуло око 1.000 људи.

Ледена површина на Гренланду изгубила је у протеклој години 341 милијарду тона леда, а глечери су потонули у просјеку за око један метар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана