Na pragu lijeka protiv Alchajmera

Agencije
Na pragu lijeka protiv Alchajmera

Leičester - Naučnici sa britanskog Univerziteta u Leičesteru došli su do otkrića, koje bi moglo da dovede do lijeka za Alchajmerovu bolest.Oni su uspjeli da zaustave smrt moždanih stanica kod miševa.

Pronašli su lijek za blokiranje signala u mozgu koje izazivaju neurodegenerativne bolesti, čiji je rezultat smrt moždanih stanica.


Naučnici koji su obavili istraživanje na miševima uvjereni su da se isti princip može primijeniti na ljude koji boluju od bolesti poput "Alchajmera" ili "Parkinsona".

Prvi put je jedna supstanca uspjela da spriječi bolest mozga, pa naučnici vjeruju da će funkcionisati i na mozgovima ostalih sisavaca.

Najveći problem za sada predstavljaju nuspojave koje su se javile kod miševa na kojima je eksperiment proveden. Među nuspojavama su gubitak tjelesne težine i razvijanje blagog oblika dijabetesa.

Naučna zajednica dočekala je ove rezultate sa neskrivenim oduševljenjem, ali mnogi pozivaju na oprez.

Sama činjenica da je odumiranje moždanih stanica kod miševa uspješno zaustavljena svakako je veliko dostignuće, ali ne i garancija da će lijek protiv bolesti, poput "Alchajmera", biti moguće proizvesti u skoroj budućnosti - navodi "Independent".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana