На овом тајном мјесту налазе се неке од најсмртоноснијих ствари на свијету

Агенције
На овом тајном мјесту налазе се неке од најсмртоноснијих ствари на свијету

Добро дошли у тајну британску лабораторију у којој се проучавају заштита од хемијског оружја, балистика, експлозиви и кибернетичка безбједност.

Би-Би-Си је добио дозволу да посјети Портон Даун. Новинару Френку Гарднеру омогућено је да види како изгледа та тајанствена установа четвртог степена. Ријеч је о степену који подразумијева да ту екипа Одбрамбене лабораторије за науку и технологију анализира најсмртоносније вирусе на свијету, као што су ебола и марбург.

Френк Гарднер, репортер који прати сектор безбједности, тамо се састао са једним од научника.

У згради за биолошку изолацију чувају се патогени четвртог степена, односно они најопаснији, они који могу да убију. Најближе што неко споља може да се приближи лабораторији трећег степена је поглед кроз мали округли прозор. Иза њега је лабораторија у којој се ради са живим бактеријама бубонске куге.

“Овдје се ради на пројекту нових антибиотика и заштите особља у Великој Британији, у коме се користе и бактерије бубонске куге”, рекао је један од најмлађих научника запослених у Портон Дауну, по имену Рори.

Заражени бубонском кугом пате од грознице, повраћања и натечених лимфних чворова, а у крајњем случају могу и да умру. То је, међутим, само један од смртоносних патогена који се овде истражују. Даље низ ходник налазе се црвена врата, иза којих је четврти степен. То је највиши степен изолације и ту се ради на најопаснијим патогеним вирусима.

Контакт са вирусима еболе и марбурга изазива снажну реакцију и може да буде фаталан, па научници приликом сваког уласка и изласка пролазе ригорозну безбједносну процедуру. А Френк Гарднер је први добио прилику да разгледа очишћену верзију лабораторије.

“Навикли смо стално да користимо рукавице, скидамо их и стављамо више пута дневно. Тако сам схватио да је хидратантна крема врло корисна ствар, а мој радни сто је препун различитих врста крема”, објашњава Рори.

У таквој строго чуваној лабораторији научници су потврдили да је нервни отров новичок употребљен за тровање бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке прошле године у Солзберију. На питање је ли тај случај представљао неку врсту упозорења за људе који раде у Портон Дауну, Рори одговара:

“То је дио нашег посла, зато смо овдје. Обавићемо свој посао најбоље што умијемо.”

Све споменуто, међутим, само је мањи дио посла који се овдје обавља. У Портон Дауну се баве и балистиком, експлозивима, кибернетичком безбједношћу и одбраном од хемијског оружја.

У једној од застакљених и изолованих лабораторија налази се Човјек из Портона, робот лутка одјевена у заштитно одијело са унутрашњим сензорима, који тестирају да ли је оно отпорно на нервне отрове и иперит. Човеколики робот у природној величини симулира покрете војника у акцији. Недавни напади бојним отровима у Сирији указали су на потребу за баш таквим истраживањима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана