На Марсу откривена вода гдје је нико није очекивао

Срна
На Марсу откривена вода гдје је нико није очекивао

Кејп Канаверал - Нова анализа старих података открила је да на Марсу постоје велике количине леда и воде на мјестима на којима се то није очекивало, а да је влага изостала тамо гдје се највише очекивала.

Подаци које је прикупио Насин најстарији функционални орбитер, "Марс одисеј", показали су да се прилично велике количине замрзнуте воде налазе у екваторијалном подручју Црвене планете.


Такво нешто није било очекивано ни на основу ранијих анализа прикупљених података нити на основу научних спознаја.

"У прошлости смо знали да под тлом у близини полова постоји лед. Такође смо видјели мање површине у близини екватора", рекао је за лист "Њу сајентист" Џек Вилсон са Универзитета Дурхам у Великој Британији.

Будући да на Марсу нема других значајнијих извора водоника, његова детекција добар је индикатор количина воде, односно леда у тлу.

Стручњаци сматрају да је једино логично објашњење за овакве неочекиване налазе могућност да су се истражена подручја, која се данас налазе око екватора, у прошлости налазила на хладнијим географским ширинама.

Другим ријечима, то значи да је Марсова оса ротације у прошлости била значајно нагнута у односу на данашњу.

У екваторијалном подручју лед би могао подржавати постојање микроба. То значи да би она, са својим угоднијим температурама, могла бити занимљива и за колонизаторе и за ловце на ванземаљски живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана