НАСА пронашла доказ о животу на патуљастој планети Церес

klix.ba
НАСА пронашла доказ о животу на патуљастој планети Церес

Научници који трагају за животом ван Земље пронашли су органски материјал на Цересу, патуљастој планети која се налази између Марса и Јупитера.

Материјали на бази угљика, слични онима који су изградили живот на Земљи, открио је НАСА-ина свемирска сонда Dawn.

Молекуларни спојеви у материјалу се не могу идентификовати, али одговарају минералима попут оних у катрану.

"Ово откриће указује на то да почетни материјали у соларном систему садрже есенцијалне елементе, односно тзв. грађевинске блокове живота. Церес је ово пронашао сада, али можда ће даљњим истраживањем открити комплекснију структуру и динамику сличну Земљиној", рекао је научник Кристофер Расел који ради на сонди Dawn.

Планета величине Тексаса Церес која је прекривена стијенама и ледом, највећи је објекат у појасу астероида и удаљена је три пута више од Сунца него Земља. Њен састав одражава материјале који су присутни у дијеловима Сунчевог система када је настајао прије 4,5 милијарде година.

Органски материјал је пронађен у близини кратера великог 50 километара на сјеверној полулопти Цереса. Овим се Церес прикључио Марсу, те сателитима Јупитера и Сатурна, на којима научници трагају за доказима живота.

"Ово отвара могућност да се примитивни живот могао развијати на Цересу. Мислим да су ове органске молекуле напредније од микробиолошкох живота. То нам говори да ову планету морамо истражити додатно", рекао је научник Мицхаел Купперс из Европског свемирског центра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана