НАСА припрема долазак првих људи на Марс, али прво иду на Мјесец

Агенције
НАСА припрема долазак првих људи на Марс, али прво иду на Мјесец

Повратак америчких астронаута на Мјесец, најављен за 2024, треба да припреми долазак првих људи на Марс у 2033, рекао је шеф америчке свемирске агенције НАСА Џим Бриденстин.

“Желимо да слетимо на Марс 2033.”, рекао је НАСА-ин директор на саслушању у америчком Конгресу.

“Слијетање на Марс можемо да унапредити тако што ћемо унапредити слијетање на Мјесец. Мјесец је тест полигон”, додао је бивши републикански заступник којег је именовао Доналд Трамп.

НАСА је под притиском од прошле недјеље када је амерички предсједник преко свог потпредсједника Мајка Пенсеа за четири године скратио временски план повратка на Мјесец, с 2028. на 2024, што би била посљедња година другог Трамповог мандата, ако га освоји.

Мисија на Марс ће трајати најмање двије године јер само за лет до Црвене планете треба шест мјесеци, а лет на Мјесец траје три дана.

Лет и повратак с Марса могућ је само када је планета на истој страни Сунца као и Земља, што отприлике бива сваких 26 мјесеци и догодиће се 2031, затим 2033. и тако даље.

На питање предсједнице одбора за науку Представничког дома Еди Бернис Џонсон колико ће све укупно коштати, челник НАСА је рекао да ће их обијавестити до 15. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана