НАСА прави најхладније мjесто у космосу

Срна
НАСА прави најхладније мjесто у космосу

Мала кутија која ће ускоро бити лансирана на Међународну свемирску станицу постаће најхладније мјесто у свемиру.

У кутији опремљеној ласером, вакуумом, посебном комором и електромагентним "ножем" који поништава енергију честица гаса, температура ће се спустити до тачке 100 милиона пута ниже од оне која влада у дубинама свемира.


Кад се атоми гаса охладе у кутији, ући ће у карактеристично стање суперфлуида, односно Бозе-Ајнштајновог кондензата.

У том стању, кондензати су "супрфлуиди" са нултом вискозношћу. То омогућава атомима да се крећу без трења, као да сви чине једну повезану супстанцу. У таквим условима, могу да се посматрају више као таласи, него као честице.

Међутим, такве температуре још нису постигнуте, што ће се промјенити на Међународној свемирској станици.

Свемирска агенција никад није створила нити посматрала такво стање у свемиру, а на Земљи је због присуства гравитације било примјетно на само дијелић секунде.

У микрогравитацији на Свемирској станици ти атоми ће моћи да задрже стање суперфлуида много дуже, што ће научницима омогућити да посматрају њихово понашање.

"Ако бисте воду у стању суперфлуида провјртели у чаши, она би се вртила заувијек", каже Анита Сенгупта из ЈПЛ лабораторије.

"Нема вискозности да је успори и распореди кинетичку енергију. Када бисмо боље разумјели физику суперфлуида, могли бисмо да научимо да их користимо за ефикаснији пренос енергије".

Пет тимова спроводиће експерименте у лабораторији, а учествоваће и добитници Нобелове награде за физику 1995. који су први створили Бозе-Ајнштајнов кондензат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана