NASA lansirala satelit koji će predviđati poplave

Agencije
NASA lansirala satelit koji će predviđati poplave

Raketa Delta 2 koja nosi NASA satelit za mjerenje vlage u tlu Zemlje uspješno je lansirana.

Naučnici vjeruju da vlažnost tla povezuje sve Zemljine ekološke i biološke sisteme. Podaci koje budu dobijali od novog satelita omogućiće meteorolozima da pronalaze efikasnije načine za borbu protiv suša i poplava u različitim djelovima svijeta.

Raketa je lansirana iz Vandenberg vojne baze u Kaliforniji.

Globalna vlažnost tla iznosi manje od jednog procenta zaliha vode na Zemlji. Ostatak se nalazi u lednicima i okeanima, kaže Dara Entekabi iz Tehnološkog instituta u Masačusetsu koja je radila na ovom projektu.

Do danas, naučnici su se oslanjali na kompjuterske simulacije, kako bi procjenili vlažnost tla. Satelit SMAP će ubuduće koristiti dva mikrotalasna instrumenta kako bi mjerio vlagu u zemljištu, a nove podatke prikupljati na svaka dva ili tri dana.

Oni će biti od ključnog značaja za procjenu budućih klimatskih promjena, ali i vremensku prognozu, poljoprivredu i upravljanje vodenim resursima.

SMAP će se pridružiti grupi od još 19 satelita koji proučavaju vode, zemlju i atmosferu naše planete. Američku svemirsku agenciju koštaće ukupno 916 miliona dolara tokom trogodišnje misije, a u taj iznos uračunato je i lansiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana