НАСА: Пронађен цио систем са Земљиним двојницама

Б92
НАСА: Пронађен цио систем са Земљиним двојницама

Америчка свемирска агенција (НАСА) на недавној прес-конференцији открила је да је пронашла соларни систем испуњен планетама на којима би могле да се налазе ванземаљски облици живота.

Живот је имао прилику да настане и еволуира на најмање три планете соларног система који је удаљен 39 свјетлосне године од Сунчевог система.


Планете са условима погодним за настанак живота круже око патуљасте звијезде, познате као ТРАППИСТ-1.

Шест унутрашњих планета (најближих звијезди) налазе се у зони у којој се температуре крећу од 0 до 100 степени.

Научници сматрају да од тих шест планета најмање три имају океане, што знатно повећава шансе за постојање ванземаљског живота.

Ниједан познати звјездани систем не садржи толики број планета налик Земљи, у настањивој зони.

Главну улогу у откривању овог система имао је роботски телескоп којим су прављали научници са Универзитета "Џон Мурс" у Ливерпулу. Ријеч је о једном од инструмената који подржавају опсервације Насиног телескопа Спицер, највећем те врсте на свијету.

Планете су откривене путем тзв. "транзитне методе", која укључује регистровање благог затамњења које се јавља када се планете нађу на путу између телескопа и звијезде.

ТРАППИСТ-1 налази се у сазвјежђу Водолија.

Истраживање ће бити објављено у магазину "Нејчер".

Конференцији, која је почела у 19 часова, присуствују бројни реномирани астрономи и планетарни научници из свих крајева свијета, а тема су егзопланете.

Егзопланете - планете које се налазе ван Сунчевог система, највећа су нада човјечанства када је ријеч о проналажењу ванземаљских облика живота, јер постоје велике шансе да се на некој од њих налазе услови слични као на Земљи.

Управо зато многи су претпостављали да ће бити ријечи о проналаску воде у течном стању или доказима о постојању ванземаљских облика живота.

Конференција се преноси уживо на Насином сајту.

Подсјећамо, прошле године НАСА је пронашла двије настањиве планете налик Земљи

Једна од њих - Кеплер-452б, налази се у сазвјежђу Лабуд, а удаљена је од Земље 1.400 свјетлосних година.

Планета Кеплер-452б већа је од Земље у пречнику за 60 одсто, а упркос томе што још нису установљене карактеристике њеног састава, научници сматрају да је у питању стјеновита планета.

Потребно јој је 385 дана да обиђе пун круг око своје звијезде, од које је само пет одсто удаљенија него Земља. Ово небеско тијело исте је температуре као Земља, с тим што је 20 пута освјетљеније од ње.

Кеплер-452б стар је око шест милијарди година (око једну и по милијарду година старији је од Сунца), а због сличне позиције, ротације око звијезде и умјерених услова, није искључено да су се на њему јавили ванземаљски облици живота.

Друга планета, Проксима б, налази се у настањивој зони звјезданог система и готово је исте величине као Земља. Судећи према свим њеним карактеристикама, представља савршено тло за настанак ванземаљског живота.

Проксима б је ближа својој звијезди него што је Земља Сунцу – потребно јој је само 11,2 дана да обиђе око ње, а њена звијезда је много загаситија од Сунца.

Ипак, на планету пада велика количина УВ и рендгенских зрака, што значи да би живи организми у борби за опстанак морали некако да постану отпорни на ту радијацију.

Планета је пронађена током анализе података које су прикупили телескопи Европске јужне опсерваторије (ЕСО) између 2000. и 2014, као и 2016. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана