Мистериозни сигнал из свемира за који физика нема одговор

Huffington Post
Мистериозни сигнал из свемира за који физика нема одговор

Када су астрономи детектовали чудан сигнал који је дошао из масивног галактичког јата удаљеног од Земље милионима километара, знали су да су наишли на нешто велико, пише "Huffington Post".

„Нисам могао да вjерујем својим очима. Оно што смо пронашли на први поглед није могла да објасни позната физика", изјавио је Езра Булбул из Центра за астрофизику Универзитета Харвард.

Булбул и његове колеге су 2012. године проучавали податке које је сакупила опсерваторија Насина Чандра у констелацији Персеј, која је окружена облаком суперврелог гаса, који садржи јоне од којих сваки емитује сопствену линију у рендгенском спектру.

Када су астрономи анализирали „спектрални потпис" овог јата, открили су мистериозан сигнал који нису могли да објасне.

„У подацима се појавила линија која није кореспондирала с познатим атомским транзицијама. Поново смо анализираил податке, подjелили смо их у двије различите подгрупе, и провјерили податке до којих су дошла четири друга детектора унутар друге двије опсерваторије – ништа од овога није нам било од помоћи", изјавио је Булбул.

Астрономи вјерују да је емисија можда резултат пропадања такозваних стерилних неутрина, хипотетичких честица које сачињавају тамну материју – мистериозну супстанцу која сачињава 80 одсто масе космоса.

„Знамо да је објашњење које укључује тамну материју прилично натегнуто, али би награда била огромна уколико смо у праву. Зато планирамо да наставимо да тестирамо ову интерпретацију како бисмо видели гдје ће нас то одвести", изјавио је у ранијој изјави Булбул.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана