Мистериозна комета открива тајну рођења Земље?

Агенције
Мистериозна комета открива тајну рођења Земље?

Недавно је откривена нова врста ‘безрепе’ комете, а изненађења се ту не завршавају. Она је пронађена на рубу Сунчевог система, а научници претпостављају да се некада налазила много ближе Сунцу.

Штавише, објекат који је назван Манкс по врсти безрепе домаће мачке, могао би научницима да пружи бољи увид у то како је формиран Сунчев систем.


"Увијек говорим својим студентима да науку чини 99 одсто врло напорног и темељног рада и 1 одсто одушевљења када случајно наиђете на нешто ново и неочекивано, што је врло битно", каже Карен Мич, астроном са Универзитета на Хавајима и водећи аутор истраживања.

Већина познатих комета настала је из Ортовог облака, сферног облака на спољњој граници Сунчевог система који се састоји од неколико трилиона ледених небеских тијела.

Астрономи су усмјерили пажњу на комету Ц/2014 С3 (скраћено С3), коју су проучавали путерм телескопа Пан-СТАРРС на Хавајима.

Комете постају активније када се приближе Сунцу, а лед на њима загрије, због чега се претвара у гас и заостаје за кометом у виду репа. Научници су зато претпостављали да С3 није активна, и да потиче из Ортовог облака.

Међутим, даља истраживања путем телескопа Канада-Француска-Хаваји и Веома великог телескопа (ВЛТ) у Чилеу указала су на то да комета више подсјећа на камене астероиде из појаса астероида између орбита планета Марс и Јупитер.

"Пронашли смо прву камену комету", изјавио је у саопштењу Оливије Хајнаут, астроном из Европске јужне опсерваторије у Њемачкој.

Због њихове приближености Сунцу, Земља и остала небеска тела унутрашњег Сунчевог система садрже мало леда у поређењу са тијелима у спољашњем дијелу Сунчевог система. Упркос томе што потиче из Ортовог облака, недостатак леда на С3 указује на то да се комета вјероватно раније налазила знатно ближе Сунцу.

"То је врло узбудљиво откриће. С3 је највјероватније одбачена до руба галаксије у тренутку формирања Земље, а могуће је и да ју је сама Земља одбацила током своје најраније историје. Она би зато могла да представља планетезимал попут оних од којих је настала Земља, који је очуван захваљујући ниским температурама на рубу Соларног система. А могуће је и да је С3 некад улазила у састав Земље", изјавио је Хајнаут за space.com.

"Научној јавности већ је познат велики број атероида, али сви они ‘пекли’ су се милионима година у близини Сунца. Ово је први ‘некувани’ астероид који смо имали прилике да посматрамо – олуван је у набољем могућем ‘замрзивачу’ који би могао да постоји", додала је Мич.

Истраживање је објављено 29. априла у магазину "Science Advances".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана