Lijek protiv HIV-a djeluje na majmune, hoće li i na ljude?

Agencije
Lijek protiv HIV-a djeluje na majmune, hoće li i na ljude?

Kod majmuna vrste rhesus macacus nova vakcina uspjela je da spriječi infekciju HIV-a, majmunske inačice ljudskoga virusa humane imunodeficijencije, odnosno HIV-a. Francuski i kineski istraživači otkrili su novu formulu koja suzbija imunološku reakciju tijela na tu bolest.

Tradicionalni lijekovi djelovali su na način da se imunološka reakcija pojača, a nova vakcina sprječava prepoznavanje stanica HIV-a kao stanica neprijatelja, piše Nam.

Virus HIV-a u čovjekovom tijelu razmnožava se upravo pomoću ćelija imunog sistema koje ga napadaju. Nova vakcina omogućava da se virus u tijelu prepozna, ali sprječava imunološku reakciju.

Odbrambene ćelije ga ne napadaju, pa se virus ne može razmnožavati.Za sada se planiraju dva početna istraživanja na ljudima.

Kod onih koji nisu zaraženi virusom, pokušaće se utvrditi izaziva li vakcina istu potiskujuću imunološku reakciju. Zaraženi će pacijenti primati vakcinu šest mjeseci, a bude li tijelo djelovalo kao i kod majmuna, dosadašnja će se terapija u potpunosti zamijeniti novom.

Nova vakcina može se uzimati oralno, ali naučnici upozoravaju da ne postoji garancija da će  ljudi isto djelovati na vakcinu kao majmuni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana