Lešinari imaju stomak za sve

Tanjug
Lešinari imaju stomak za sve

Lešinari imaju moćan probavni sistem, tvrde naučnici, objašnjavajući jednu od misterija životinjskog svijeta.

Supovi se hrane mesom mrtvih životinja, čija su tijela često u stanju raspadanja, a kada je koža leša previše tvrda da bi je probili svojim kljunovima, ne libe se da do "slasnih" zalogaja dođu kopajući kroz anus.

Time se oni, zapravo, izlažu toksinima i mikrobima poput antraksa i klostridije od kojih bi se druge životinje razboljele ili uginule. Tajna ovih ptica je u njihovom fantastičnom probavnom sistemu, otkriva studija danskih i američkih istraživača, objavljena u časopisu Nature Communnications.

Kao rezultat miliona godina evolucije, crijeva lešinara su očvrsnula i stekla sposobnost da neutrališu gotovo sve zloćudne bakterije koje ove ptice progutaju. Kako prenosi AFP, naučnici su proučili DNK profile zajednica bakterija u 50 američkih lešinara - 26 crnih i 24 ćurkolikih lešinara.

U uzorcima uzetih sa glave ovih ptica pronađeno je 528 različitih tipova mikroorganizama od kojih je svega 76 opstalo u njihovim crevima.

"Naši nalazi ukazuju na značajnu evolucionarnu adaptaciju lešinara kada je riječ o 'tretiranju' probavljenih toksičnih bakterija", izjavio je Mihael Rogenbuk sa Univerziteta u Kopenhagenu. "Lešinari su ne samo razvili ektremno snažan digestivni sistem, koji jednostavno uništava većinu opasnih bakterija koje probave, već i otpornost prema nekim od najubojitijih bakterija", naveo je on.

"Pojedini sojevi, koji bi za tren ubili svaku drugu životinju, nesmetano se razmnožavaju u njihovim crijevima", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana