Лешинари имају стомак за све

Танјуг
Лешинари имају стомак за све

Лешинари имају моћан пробавни систем, тврде научници, објашњавајући једну од мистерија животињског свијета.

Супови се хране месом мртвих животиња, чија су тијела често у стању распадања, а када је кожа леша превише тврда да би је пробили својим кљуновима, не либе се да до "сласних" залогаја дођу копајући кроз анус.

Тиме се они, заправо, излажу токсинима и микробима попут антракса и клостридије од којих би се друге животиње разбољеле или угинуле. Тајна ових птица је у њиховом фантастичном пробавном систему, открива студија данских и америчких истраживача, објављена у часопису Nature Communnications.

Као резултат милиона година еволуције, цријева лешинара су очврснула и стекла способност да неутралишу готово све злоћудне бактерије које ове птице прогутају. Како преноси АФП, научници су проучили ДНК профиле заједница бактерија у 50 америчких лешинара - 26 црних и 24 ћурколиких лешинара.

У узорцима узетих са главе ових птица пронађено је 528 различитих типова микроорганизама од којих је свега 76 опстало у њиховим цревима.

"Наши налази указују на значајну еволуционарну адаптацију лешинара када је ријеч о 'третирању' пробављених токсичних бактерија", изјавио је Михаел Рогенбук са Универзитета у Копенхагену. "Лешинари су не само развили ектремно снажан дигестивни систем, који једноставно уништава већину опасних бактерија које пробаве, већ и отпорност према неким од најубојитијих бактерија", навео је он.

"Поједини сојеви, који би за трен убили сваку другу животињу, несметано се размножавају у њиховим цријевима", закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана