Лансиран индијски геосинхрони сателит ГСАТ-19

Срна
Лансиран индијски геосинхрони сателит ГСАТ-19

Њу Делхи - Индија је уз помоћ своје најјаче ракете лансирала сателит за комуникације и тако увећала шансе да добије више од 300 милијарди долара од глобалне свемирске индустрије, као и наду да ће индијска посада учествовати у некој свемирској мисији, пренијели су индијски медији.

Ракета која је понијела геосинхрони сателит "Мк 3" полетјела је из Свемирског центра у Шрихарикоти у јужном дијелу Индије.


Сателит "САТ-19", тежак 3.136 килограма, најтежи је сателит икада лансиран у орбиту, саопштено је из свемирске агенције.

Премијер Индије Нарендра Моди честитао је научницима који су омогућили лансирање и истакао да је овај догађај приближио Индију сљедећој генерацији лансирања.

Влада Индије промовише домаћи свемирски програм као демонстрацију јефтине технологије. Индија је у фебруару лансирала 104 сателита у једној мисији.

Свемирска агенција Индије разматра могућност слања посаде астронаута у ниску орбиту, али Влада још није дефинисала програм за такву мисију.

Индија је у мају лансирала заједнички сателит за комуникацију мањих држава, као дио напора индијских власти да покажу добру вољу у односима у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана