Крвна гупа одређује животни век

Агенције
Крвна гупа одређује животни век

Људи са крвном групом А, Б или АБ подложни су већем ризику срчаних обољења и краћем животном вијеку од особа који имају нулту крвну групу.

Међутим, то не значи да људи који немају нулту крвну групу треба да буду претјерано забринути јер на ризик од срчаних обољења и дужину животног вијека утиче више фактора, укључујући вјежбање и свеукупно здравље, изјавили су експерти.

Истраживачи су у Ирану пратили око 50.000 старијих и људи средњег доба у просјеку од седам година, преноси Yahoo.

Открили су да људи који немају нулту крвну групу, за разлику од оних који је имају, имају 9 одсто веће шансе да премину током овог истраживања од било ког здравственог обољења и 15 одсто веће шансе да премину од кардиоваскуларних болести.

Веза између крвних група и животног вијека људи се одржала чак и када су истраживачи укључили друге факторе као што је старост, пол, пушење, социоекономски статус и етничка припадност.

Око 11.000 људи је у овом истраживању обезбједило информације о својој крвној слици укључујући ниво холестерола, глукозе и крвног притиска и на основу тога је утврђено да особе са А крвном групом имају повећан ниво холестерола.

Међутим, одређена крвна група представља само фактор ризика, а не одлучујући фактор здравља који утиче на нечију дужину живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана