Контроверзни научник хоће да пресади главу човјеку

Independnet
Контроверзни научник хоће да пресади главу човјеку

Прва комплетна трансплантација, у којој ће глава једне особе бити пришивена на тијело донора, могла би да се догоди за само две године, тврди контроверзни хирург.

Серђо Канаверо из Групе за напредну неуромодулацију у Италији вјерује да би та техника могла да спасе животе људи којима је тијело ослабљено канцером, или они са обољелим нервима и мишићима, пише магазин New Scientist.
Операција је 1970. изведена на мајмунима са дјелимичним успјехом, будући да хирурзи тада нису успјели да повежу кичмену мождину, па животиња није могла да се креће. Живела је свега девет дана, послије чега је имуни систем тијела одбацио пресађену главу.

"Мислим да сада у технчком смислу имамо те могућности, али ако то човјечанство не жели, нећу то радити. Ако само људи из Европе и САД мисле да то није у реду, то не значи да ја нећу покушати негдје другде. Покушавам да идем правим путем, али прије великог подухвата, желите да имате подршку људи", каже Канаверо.

Други хирурзи су скептични.

Хери Голдсмит, професор неурохирургије на Универзитету у Калифорнији каже: "Ово је тако огроман пројекат, да су могућности да се он и оствари веома мале. Не вјерујем да би био успешан. Процедура је сувише компликована".

Патриша Скрипко, неуролог Салинас Вели Меморијалног здравственог центра у Калифорнији такође је скептична.

"Ако трансплантација главе икад буде била могућа, то ће бити изводљиво у изузетно ријетким случајевима", каже она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана