Kоначно риjешена једна од највећих мистерија универзума

 Kоначно риjешена једна од највећих мистерија универзума 12.10.2017 13:55 | Агенције

Научници се са проблемом недостатка пола универзума сусрећу већ годинама – велики је дисбаланс између онога колико ми видимо и колико би материје требало тамо да се нађе.

Научници вјерују да је већина универзума, око 70 одсто, сачињена од тамне енергије, мистериозне силе за коју се вјерује да би могла да утиче на ширење свемира.

Четвртину чини тамна материја, а преосталих пет процената "нормална" материја која обухвата све оно што видимо у свемиру, укључујући планете, звијезде и галаксије.

Наша опсервација нормалне материје (протони, неутрони и електрони) обухвата свега 2,5 одсто свемира – остатак је неистражен. Ова неусклађеност позната је као "проблем недостајућих бариона", а два тима истраживача вјерују да су напокон ријешила ову мистерију.

Према писању часописа Њу сајентист, Хидеки Танимура са Института за астрофизику у Орсеју у Француској и Ана де Граф са Универзитета у Единбургу су у два одвојена документа објаснили проналазак недостајућих бариона у врућим филаментима гаса који повезују галаксије.

Тимови су пратили галаксије претпостављајући да их повезују бариони. Затим су прикупили податке са Пленк сателита који приказује космичку микроталасну позадину – остатак сјаја Великог праска.

Како овај сјај пролази кроз врућ гас, дио њега се распада, остављајући траг у космичкој микроталасној позадини. Овај феномен омогућио је истраживачима да виде материје које су иначе превише тамне за посматрање.

Оба тима, посматрајући преко милион парова галаксија, открили су трагове филамената гаса у простору између галаксија. Штавише, уочили су већу густину од просјечне – у записима Танимуре ријеч је о три пута већим бројевима, док је у документима Графове забиљежена шест пута већа густина.

"Проблем недостајућег баријума је ријешен", наводи Танимура.

"Разлике у густини постоје јер смо посматрали филаменте на различитим удаљеностима. Ако су ови фактори укључујући, наша открића су веома конзистентна са другом групом", додаје.

Ралф Крафт из Харвард Смитсонијан Центра за астрофизику у Масачусетсу каже да резултати помажу у поравнању разлике између опсервација и симулација универзума, пише Њузвик.

"Сви знају да недостајућа материја мора бити тамо, али је ово први пут да је неко, чак две групе, не мање, дошао до дефинитивног открића", истиче Крафт.

Истраживање Танимуре биће објављено у публикацији Краљевског астрономског друштва, док ће се истраживање Графове наћи у часопису Nature.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица