Комета с мирисом покварених јаја

Агенције
Комета с мирисом покварених јаја

Париз - Покварена јаја, коњска мокраћа, алкохол и горки бадем; то је мјешавина мириса која се шири са комета, тврде европски научници.

Један од инструмената сонде Розете детектовао је чудне хемијске потписе на комети 67П/Чурјумов-Герасименко од када су се орбитер и репатица састали прошлог августа у свемиру.

Ријеч је молекулима амонијака, метана, водоника-сулфида, водоника-цијанида и формалдехида.

"Када бисте могли да помиришете комету, вјероватно бисте пожељели да то никада нисте учинили", навео је тим научника на сајту Евроспке свемирске агенције (ЕСА), преноси АФП.

Поменути инструмент - Розина-ДФМС, је спектометар маса који анализира потпис гаса који "кома", тј. глава комете, испушта током свог приближавања Сунцу.

"Парфем 67П/Ц-Г је прилично продоран, мирише на покварена јаја (водоник-сулфид) и коњушницу (амонијак) и шири задах који буквално штипа за очи (формалдехид)", казала је Катрин Алтвег, научница задужена за Розину. "Све то помијешано са благом аромом горких бадема (водоник-цијанид), дашком алкохола (метанол), мирисом налик сирћету (сумор-диоксид) и дашком слаткасте ароме (угљен дисулфид) и имате 'еау де цомете'."

Детектовање, у овом стадијуму, тако великог броја различитих молекула изненадило је научнике ЕСА који су очекивали да ће комета, када њена ледена површина почне полагано да се загријава, испуштати само најнестабилније молекуле - угљен диоксид и угљен моноксид.

Комета 67П/Ц-Г је предмет амбициозне мисије која би требало да расвијетли мистерију поријекла неуморних путница сунчевог система.

Розета се састала са кометом након преваљених шест милијарди километара и сада кружи око ње, на удаљености од око 400 милиона километара од Сунца.

Орбитер ће 12. новембра на комету послати робот Филе који има задатак да на лицу мјеста обави низ научних анализа.

Средином августа идуће године комета и Розета ће бити на само 185 милиона километара од Сунца, тј. на досад најближој тачки од наше звијезде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана