Koja je razlika između atomske i hidrogenske bombe?

Agencije
Koja je razlika između atomske i hidrogenske bombe?

Sjeverna Koreja ističe da je proba hidrogenske bombe bila pravi uspjeh jer su je prvi put uspješno detonirali.

Ipak, neki eksperti smatraju da su Sjevernokorejci testirali "napredniju" atomsku bombu. Evo koja je razlika između jedne i druge.

Kako funkcioniše nuklearno oružje?

Osnova nuklearnog oružja je eksplozivna reakcija koja oslobađa destruktivnu energiju zaključanu u unutrašnjosti bombe. Prvo atomsko oružje, poput onog bačenog na Hirošimu i Nagasaki u Drugom svjetskom ratu, funkcionisalo je po principu fisije – razdvajanja atoma uranijuma od plutonijuma tako da njihovi neutroni lete slobodno i stvaraju razarajuću eksploziju.

Po čemu se razlikuje hidrogenska bomba?

Hidrogenska ili termonuklearna bomba koristi drugi nivo reakcije da iskaže snagu atomske eksplozije. Taj stadijum je fuzija – miješanje atoma hidrogena u istom procesu koji se odvija unutar Sunca. Kada se ti, relativno lagani atomi spoje, oni otpuštaju neutrone u talasu destruktivne energije.

Hidrogensko oružje koristi početnu nuklearnu eksploziju da stvori ogroman puls koji kompresuje i spaja male količine deuterijuma i tricijuma, vrste hidrogena koji se nalaze oko srca bombe. Grupisani neutroni mogu povećati eksplozivnu lančanu reakciju uranijumskog sloja, koji pravi štit oko njega, stvarajući eksploziju koja je daleko jača nego nuklearna fuzija.

SAD su testirale hidrogensku bombu prvi put 1954. godine u Bikini Atolu i tada su još dokazali da je hiljadu puta snažnija od atomske bombe koju su bacili na Hirošimu 1945. godine. Vlasnici hidrogenske bombe danas su i Velika Britanija, Kina, Francuska i Rusija.

Šta podrazumijeva uspješno testiranje?

Sjeverna Koreja ističe da je ovo prva od pet proba hidrogenske bombe koja je uspješno izvedena. Posljednji test bio je u januaru 2016. godine, ali eksperti su bili skeptični u pogledu istinitosti ovih tvrdnji.

Uspješan test znači da je nuklearni program Sjeverne Koreje postao sofisticiraniji i da je zemlja sve bliža kreiranju rakete koja će moći da stigne do tla Sjedinjenih Američkih Država. Takođe, ovo je bila prva bomba koja je uspješno izazvala strah kod Južnokorejaca i Kineza, jer je registrovano da je bila jača od onih bačenih na Hirošimu i Nagasaki. Ako Sjeverna Koreja ima mogućnost da izgradi hidrogensku bombu, to znači da su otvorili put za "pakovanje" destruktivnije snage u manji prostor.

Kako dokazati da je to zaista bila hidrogenska bomba?

Stručnjaci koji savjetuju vlade o nuklearnom oružju pratiće posljedice hidrogenske bombe koja je izazvala i potres od 6,3 Rihtera, ali i gasova koji su ispušteni u atmosferu. Ti testovi će pokazati da li je Kim Džong Un testirao pravu hidrogensku bombu ili "napredniju" atomsku, a do tada će morati da prođe nekoliko nedjelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana