Кинеска свемирска станица неконтролисано јури према Земљи

Агенције
Кинеска свемирска станица неконтролисано јури према Земљи

Свемирска станица "Тиангонг-1", тешка 8,5, тона убрзава свој неконтролисани пад, а њен контакт са Земљиним тлом би требало да се догоди за неколико мјесеци.

Како наводи британски Гардијан, "Тиангонг" (у преводу Рајска палата) послата је у Земљину орбиту 2011. године. Станица је коришћена за мисије са посадом и без ње, а у историју је ушла као мјесто прве свемирске мисије једне жене астронаута из Кине.


Влада у Пекингу је прошле године саопштила да је комуникација и контрола над станицом изгубљена и да ће се она срушити на Земљу. "Тиангонг" је протеклих недјеља почео да улази у гушће дијелове атмосфере, због чега је његов пад добио на убрзању.

Рачуна се да ће већи дио станице сагоријети у атмосфери, али ће, према ријечима астрофизичара Џонатана Мекдауела, његови дијелови тешки и до 100 килограма ипак пасти на Земљу.

Кинеска свемирска агенција је обавијестила Уједињене нације да ће се "Тиангонг-1" срушити у периоду између октобра 2017. и априла 2018. године. Шансе да ће његови остаци некога повриједити или убити су мале, али се Пекинг обавезао да обавијести УН када пад коначно почне.

Мекдауел, међутим, каже да ће тешко моћи да се одреди тачно вријеме и локација пада, чак и неколико дана прије његовог почетка. Он сматра да, у најбољем случају, може бити ријеч о само неколико сати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана