Кеплер устао из пепела и пронашао још једну планету

Newser
Кеплер устао из пепела и пронашао још једну планету

Кеплер летелjeца имала је озбиљан механички квар 2013. године, послије ког су научници страховали да више никад неће моћи да лови егзопланете.

Међутим, летјелица је ипак прорадила и добила нову улогу и то у мисији К2, која је представљена прије нешто више од годину дана.

Сада је остварен и први значајан успјех од како је Кеплер поново почео с радом - потврђено је откриће једне далеке планете.

ХИП 11645б је два и по пута већа од наше планете и удаљена је од нас око 180 свјетлосних година.

"Кеплер се попут феникса подигао из пепела и наставио да открива свемир", рекао је Ендрју Вандербург, који је предводио тим научника заслужних за откриће.

Кеплер је примјетио ову плнету током пробног рада у фебруару (мисија К2 почела је званично у мају), а постојање је потврђено и захваљујући телескопима на земљи и МОСТ канадском сателиту.

Астрономи новооткривену планету називају "воденим свијетом" и "мини-Нептуном", будући да има мало језгро и густу гасовиту атмосферу.

Пошто је близу својој звијезди, потребно јој је свега 9,1 дан да обиђе око ње и на њој вјероватно владају превисоке температуре да би била насељена, кажу научници.

Свемирски телескоп Кеплер, назван по њемачком астроному Јохану Кеплеру, је мисија агенције NASA која је лансирана са циљем да открије планете налик Земљи ван Сунчевог система.

Од лансирања у марту 2009, Кеплер је потврдио 134 и открио више од 3.200 потенцијалних планета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана