Како су нацисти направили прву фотографију Земље из свемира

Агенције
Како су нацисти направили прву фотографију Земље из свемира

Досад смо добили много фотографија Земље из свемира - од сателита који прате лед на Арктику, до астронаута који фотографишу поларну свјетлост "с висине". Међутим, мало ко зна да је свијет прије 70 година добио прву фотографију наше планете из космоса.

Фотографија је настала 24. октобра 1946. захваљујући камери на америчкој војној ракети лансираној из Новог Мексика.


САД је ангажовала групу њемачких ракетних научника крајем Другог свјетског рата, који су користили нацистичке пројектиле да пренесу Деврy 35-милиметарску камеру у свемир.

Камера је била затворена у челичну кутију, како би била заштићена приликом повратка на Земљу, али је чак и тако пријетила опасност да се камера распрши у парампарчад приликом проласка кроз атмосферу.

Баш због тога су сви укључени у ову пионирску мисију били ван себе од среће када је пројекат успио.

"Били су пресрећни, скакали су унаоколо као дјеца", каже Фред Рули, који је био у тиму за проналазак камере након њеног пада на земљу.

А онда, када су први пут пројектовали фотографије, научници су "потпуно полудјели".

Настале су на 104 километра од површине Земље и у црно-бијелој техници приказују Земљино закривљење и облаке који се надвијају над америчким југозападом.

Херман Оберт, Нијемац аустроугарског порекла, физичар и инжењер, један је од људи који су дизајнирали В-2 ракету која је свету омогућила ове фотографије без преседана.

Након што је први пут лансирана 1944. Хитлер је лансирао на хиљаде тих пројектила на Лондон, Антверп и Лијеж. Око 1.500 В-2 ракета ("В" у називу означава Vergeltungswaffe или Оружје освете), испаљено је на Лондон и југоисточну Енглеску.

Послије рата тим њемачких ракетних стручњака тајно се преселио у Америку и заједно са војском САД радио на свемирском програму. Они су тестирали способности В-2 ракете за истраживање свемира и војну одбрану, а управо захваљујући томе је настала и прва фотографија Земље и свемира.

Од тада, многе летјелице овјековечиле су је и из много већих удаљености.

Тако се 14. фебруара 1990. Војаџер 1 "осврнуо" на Сунчев систем од Нептуна до Сунца и тада је настала славна фотографија "Блиједа плава тачка" – први портрет Земље из такве удаљености.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана