Како овчарски пас контролише стадо

Агенције
Како овчарски пас контролише стадо

Лондон - Однос између пастира и овчарског пса одувијек је дјеловао помало као чаролија, али су научници сада успјели да одгонетну ту мистерију.

Користећи GPS податке, истраживачи су открили математичку шему по којој овчарски пас обавља свој задатак, а која би могла да послужи у развоју "овчарских робота" за контролу маса или чишћење нафтних мрља.

Модел до ког су дошли може да објасни како само један пастир и један једини пас могу да контролишу недисциплиновано стадо са више од 100 оваца.

Истраживачи истичу да се пас у основи слиједи два једноставна правила.

Прво правило: учи како да држи овце на окупу.

Други правило: чим овце створе компактну масу, тјера их напријед.

"Оно што је најинтересантније је то колико су ова правила једноставна", изјавио је за BBC вођа истраживања, Ендру Кинг, са Сванзи Универзитета.

"У почетку смо имали пуно различитих идеја. Почели смо да стадо посматрамо из ваздуха, али смо потом схватили да морамо да видимо оно што пас види. А он види нешто бијело и вунено. Уколико се у томе појаве шупљине или оне постану веће, задатак пса је да оне што прије буду испуњене", објаснио је он.

Британски научник је рекао да овчарски пас мајсторски користи "теорију себичног стада" да би животиње натјерао да се збију једна уз другу и присили их да иду у правцу у ком жели.

"Теорија себичног стада значи да између себе и опасности ставите нешто или неког. Јединке покушавају да што више умање шансе да им се нешто догоди, па се зато крећу према средини групе", казао је Кинг.

Његов колега, Данијел Стрембом са Упсала Универзитета у Шведској, користио је GPS податке како би развио компјутерске симулације. То им је омогућило да развију математички "овчарски" модел, алгоритам који им помаже да ријеше проблем како један чинилац може да контролише велики број непослушних чинилаца.

Научници се надају да ће овај принцип моћи да примјене и у многим другим контекстима.

"Можда ће математичари и инжењери или роботичари искористити ове резултате у друге сврхе. На примјер, у слању дронова за прикупљање информација и њихово групно повлачење", навео је Кинг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана