Када жене лијече - мања смртност и мања потреба за болницом

Срна
Када жене лијече - мања смртност и мања потреба за болницом

Вашингтон - Жене су бољи породични љекари од мушкараца - пацијенти које лијече жене љекари ређе иду у болницу и ређе умиру, показује истраживање научника са Харварда.

Након помног праћења и проучавања података, установљено је да је лијечење људи било мало више ефикасно у случајевима када су га водиле жене љекари.


Иако је разлика била само пола одсто, то је укупно износило 32.000 пацијената који су дуже живјели и није им поново требало болничко лијечење.

Научници су пратили картоне пацијената кроз три године у САД, бирајући насумично узорак од милион пацијената који имају здравствено осигурање изнад 65 година и више, хоспитализованих 2011-2014. године.

Разлика је била посебно уочљива код стања као што су упала плућа, сепса, срчани проблеми, хроничне болести плућа, инфекције уринарног тракта, акутно отказивање бубрега и гастроинтестинално крварење.

Иако је студија рађена на старијим пацијентима, резултати су примјењиви и на млађе.

Научници су закључили да се женски доктори увијек чврсто држе клиничких упутстава, чешће обезбјеђују превентивну његу и више су у комуникацији оријентисани на пацијента него мушки љекари.

Студија сугерише да је смртност мања, јер је ријеч о преданијој медицинској њези коју спроводе жене љекари у САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана