Izum Srbina iz Niša prkosi Njutnovom zakonu

Agencije
Izum Srbina iz Niša prkosi Njutnovom zakonu

BEOGRAD - Profesor matematike iz Niša Milija Stojanović izumio je rotor sa samopodešavajućim lopaticama za koji tvrdi da prkosi Njutnovom zakonu o kretanju tijela i čijom primjenom bi se znatno uvećala proizvodnja struje u hidroelektranama.

Ovaj izum, koji je patentiran u Zavodu za intelektualnu svojinu Srbije, može koristiti energiju riječnih tokova i vjetra minimalne brzine, brzine hoda čovjeka - javlja RTS.

Kada bi se ugradio u hidroelektrane, tvrdi pronalazač, Srbija bi bez izgradnje novih elektrana mogla da izvozi struju.

- Rotor sa samopodešavajućim lopaticama, koje se mogu napraviti od platna ili aluminijuma, za proizvodnju struje mogu koristiti energiju rečnih tokova, morskih talasa i vetra minimalne brzine, brzine hoda čoveka - naveo je Stojanović.

Prema njegovim riječima, samo primjenom tog pronalaska na hidrocentrali kapacitet proizvodnje bio bi povećan za 20 do 30 odsto, što znači da se uz minimalna ulaganja mogu zadovoljiti sve potrebe Srbije za električnom energijom.

Milija je pokušao da sa niškom “Elektrodistribucijom” svoj izum primijeni na minielektrani u Sićevu, međutim, za tako nešto nisu dobijene sve potrebne dozvole, a nisu mogli da pronađu investitora. Stojanovićev patent je u međuvremenu zainteresovao Amerikance tako da se može desiti da najprije bude ugrađen u američke vjetrogeneratore.

- Novi pronalazak pobija Njutnov zakon da se tijela ne mogu kretati suprotno sili dejstva - rekao je niški profesor.

Bez obzira na to sa koje je strane iz fena Milija usmjeravao vazduh na lopatice helikoptera on se kretao isključivo naprijed.

Ukoliko, međutim, Stojanović zaista pobija Njutnov zakon onda je to, prema mišljenju mnogih stručnjaka za fiziku, vrijedno Nobelove nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana