Изум Србина из Ниша пркоси Њутновом закону

Агенције
Изум Србина из Ниша пркоси Њутновом закону

БЕОГРАД - Професор математике из Ниша Милија Стојановић изумио је ротор са самоподешавајућим лопатицама за који тврди да пркоси Њутновом закону о кретању тијела и чијом примјеном би се знатно увећала производња струје у хидроелектранама.

Овај изум, који је патентиран у Заводу за интелектуалну својину Србије, може користити енергију ријечних токова и вјетра минималне брзине, брзине хода човјека - јавља РТС.

Када би се уградио у хидроелектране, тврди проналазач, Србија би без изградње нових електрана могла да извози струју.

- Ротор са самоподешавајућим лопатицама, које се могу направити од платна или алуминијума, за производњу струје могу користити енергију речних токова, морских таласа и ветра минималне брзине, брзине хода човека - навео је Стојановић.

Према његовим ријечима, само примјеном тог проналаска на хидроцентрали капацитет производње био би повећан за 20 до 30 одсто, што значи да се уз минимална улагања могу задовољити све потребе Србије за електричном енергијом.

Милија је покушао да са нишком “Електродистрибуцијом” свој изум примијени на миниелектрани у Сићеву, међутим, за тако нешто нису добијене све потребне дозволе, а нису могли да пронађу инвеститора. Стојановићев патент је у међувремену заинтересовао Американце тако да се може десити да најприје буде уграђен у америчке вјетрогенераторе.

- Нови проналазак побија Њутнов закон да се тијела не могу кретати супротно сили дејства - рекао је нишки професор.

Без обзира на то са које је стране из фена Милија усмјеравао ваздух на лопатице хеликоптера он се кретао искључиво напријед.

Уколико, међутим, Стојановић заиста побија Њутнов закон онда је то, према мишљењу многих стручњака за физику, вриједно Нобелове награде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана