Изненађујуће откриће на Марсу које би могло да промјени све

Агенције
Изненађујуће откриће на Марсу које би могло да промјени све

Научници који су користили Насин орбитални истраживач Марса, односно, свемирску сонду направљену да извиђа и истражује Марс из орбите, дошли су до изненађујућег открића.

Пронашли су исушено корито језера чија је површина некада била као површина десет Великих језера, која се налазе на граници Канаде и Сједињених Држава.

Постоји могућност да ова локација крије трагове живота од прије неколико милијарди година, што би могло да објасни како је настао живот на нашој планети.

Уз помоћ орбиталног истраживача дошло се до сазнања да се испод базена Ериданија налазе велике наслаге минерала.

Даља анализа минерала показала је да су их формирали вулкански подводни отвори. Милијардама година касније, вулкани су изумрли, језеро се исушило, али су минерали остали.

"Ова локација је заправо мјесто некадашњег дубоког мора и великог хидротермалног окружења", рекао је Насин стручњак Пол Најлс.

"То подсјећа на дубоке хидротермалне отворе који се могу наћи на Земљи, слични онима у којима би се могао наћи животр на другим свјетовима – животу није потребна лијепа атмосфера или одређена површина, већ камење, вода и топлота."

То је нешто што овај басен чини посебним мјестом у потрази за животом. Уколико се на том мјесту открије живот, или бар његови трагови, то би могло да нам донесе много више информација о томе како је првобитно изгледао живот на Земљи.

"Чак иако не нађемо никакве доказе да је живот постојао на Марсу, ова локација нам може открити врсту окружења у којој је почео живот на Земљи. Вулканска активност у комбинацији за стајаћом водом омогућила је услове који су вјероватно слични условима који су постојали на Земљи онда када је живот еволуирао", додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана