I Nobel za fiziku u ruke trojice Amerikanaca

Agencije
I Nobel za fiziku u ruke trojice Amerikanaca

Stokholm - Američki naučnici Rajner Vajs, Beri Bariš i Kip Torn osvojili su ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku za doprinos posmatranju gravitacionih talasa, saopštila je juče švedska Kraljevska akademija nauka.

- To je nešto potpuno novo i različito i otvara neviđene svjetove. Velika otkrića čekaju one koji uspiju da snime talase i tumače njihove poruke - navodi se u saopštenju Akademije.

Naučnici će podijeliti novčani dio nagrade u iznosu od devet miliona švedskih kruna (1,1 milion dolara).

Švedska akademija navodi da je 14. septembra 2015. godine prvi put izvršeno posmatranje gravitacionih talasa u svemiru, čije je postojanje predvidio Albert Ajnštajn prije 100 godina.

Ti talasi nastali su usljed sudara dvije crne rupe i bile su potrebne 1,3 milijarde godina da stignu do detektora laserske opservatorije LIGO u SAD.

Nagrada za fiziku je druga Nobelova nagrada dodijeljena ove godine. Nobelovu nagradu za medicinu osvojili su u ponedjeljak Amerikanci Džefri Hol, Majkl Rosbaš i Majkl Jang.

Imena dobitnika Nobelove nagrade za hemiju biće objavljena danas, a sutra za književnost, dok će dobitnik "Nobela" za mir biti objavljen u petak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana