И Нобел за физику у руке тројице Американаца

Agencije
И Нобел за физику у руке тројице Американаца

Стокхолм - Амерички научници Рајнер Вајс, Бери Бариш и Кип Торн освојили су овогодишњу Нобелову награду за физику за допринос посматрању гравитационих таласа, саопштила је јуче шведска Краљевска академија наука.

- То је нешто потпуно ново и различито и отвара невиђене свјетове. Велика открића чекају оне који успију да сниме таласе и тумаче њихове поруке - наводи се у саопштењу Академије.

Научници ће подијелити новчани дио награде у износу од девет милиона шведских круна (1,1 милион долара).

Шведска академија наводи да је 14. септембра 2015. године први пут извршено посматрање гравитационих таласа у свемиру, чије је постојање предвидио Алберт Ајнштајн прије 100 година.

Ти таласи настали су усљед судара двије црне рупе и биле су потребне 1,3 милијарде година да стигну до детектора ласерске опсерваторије ЛИГО у САД.

Награда за физику је друга Нобелова награда додијељена ове године. Нобелову награду за медицину освојили су у понедјељак Американци Џефри Хол, Мајкл Росбаш и Мајкл Јанг.

Имена добитника Нобелове награде за хемију биће објављена данас, а сутра за књижевност, док ће добитник "Нобела" за мир бити објављен у петак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана