Hoking završio najveću teoriju pred smrt?

Agencija
Hoking završio najveću teoriju pred smrt?

Fizičar Stiven Hoking navodno je završio rad na svojoj "dosad najvećoj teoriji" nekoliko nedjelja prije nego što je preminuo, pišu britanski mediji.

Kako prenosi britanski "Telegraf", njegove kolege su otkrile da je posljednji rad čuvenog fizičara trenutno na proverama prije objavljivanja u "jednom od najvećih svjetskih naučnih žurnala".


U pitanju je rad po imenu "Gladak izlaz iz vječne inflacije", koji bi trebalo da matematički pokaže mogućnost postojanja velikog broja paralelnih univerzuma.

Hoking je na teoriji, koja bi mogla da predstavlja njegovo "najveće naučno naslijeđe", radio zajedno sa doktorom Tomasom Hertogom, koji je potvrdio da je posljednja revizija završena početkom marta, desetak dana prije nego što je Hoking preminuo.

U radu se izvode matematički proračuni neophodni za misiju svemirske sonde, koja bi tražila dokaze o postojanju paralelnog univerzuma. Prema teoriji, dokazi bi mogli da se nađu u "pozadinskoj radijaciji", koja datira iz prvih trenutaka od nastanka našeg svemira.

Britanski "Tajms" ističe da bi ovaj rad, ukoliko zaista dovede do nekih dokaza, skoro sigurno donio autorima Nobelovu nagradu, koju Hoking za života nije dobio. Ipak, nagrada se ne dodjeljuje posthumno.

Hoking, jedan od najvećih umova današnjice, preminuo je prošle nedjelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana