Google одустао од градње степеница до неба

Aгенције
Google одустао од градње степеница до неба

У компанији Google намjеравали су да направе лифт са Земље према сателитима у свемиру, међутим, послије вишегодишњег истраживања одустали су од ове идеје.

Као разлог су навели непостојање довољно чврстог материјала којим би повезали сателите са Земљом. Једини материјал који би могао бити база за подизање и спуштање лифта су карбонске наноцијеви које се још увијк не производе у већим дужинама.

У тиму Google Х пројекта су вјеровали да ће доћи до материјала који је стотину пута јачи од најквалитетнијег челика, али нису успјели да га пронађу.

Како би изградили лифт, тиму Google-ових стручњака биће потребни каблови дуги 100.000 километара како би сателите повезали са Земљом.

"То би било невјероватно улагање, али итекако исплативо уколико би се један такав пројекат реализовао", рекао је Рич ДеВаул, вођа тима Google Х.

Идеја о повезивању Земље и свемира стара је скоро 120 година. Руски научник Константин Циолковски писао је о овој теми давне 1895. године. Њега је инспирисао Ајфелов торањ и вјеровао је да се може направити грађевина толико висока да повезује Земљу са геостационарном орбитом.

У Google-у одбијају да потврде да су одустали од цијелог пројекта речима да је он "само привремено замрзнут."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана