Evropska noć istraživača petu godinu za redom

Srna
Evropska noć istraživača petu godinu za redom

Banjaluka - U Banjaluci se petu godinu za redom održava "Evropska noć istraživača" čiji je cilj povećanje svijesti o inovacijama i istraživanju u BiH.

Manifestacija je pod sloganom "Otkrijte nepoznato" organizovana i radi podrške istraživačima, te promocije dostignuća naučnika, inovatora i preduzetnika.


Portparol "Evropske noći istraživača" u Banjaluci Dejan Stupar rekao je da je ove godine ta manifestacija ponudila interaktivne sadržaje, izložbe likovnih radova o temi nauke, takmičenja srednjoškolaca i razne radionice.

"Imali smo i info-kutak, gdje su se studenti upoznali sa međunarodnim programnima razmjene studenata i stipendijama", naveo je Stupar.

Prema njegovim riječima, u Tehničkoj školi organizovane su tri radionice, a na Univerzitetu za poslovne studije održana su predavanja eminentnih naučnika uz uključenje uživo u CERN-ovu laboratoriju u Ženevi.

"Održana je i radionica o osnovama preduzetništva i marketinga, te debata učenika Banjalučke gimnazije", rekao je Stupar u banjalučkom Domu omladine, gdje je danas svečano otvoren centralni dio manifestacije.

On je istakao da je ove godine u konkurenciji za nagrade bilo 13 srednjoškolskih timova, te da je veliku pažnju posjetilaca privukao mobilni planetarijum u Muzeju Republike Srpske, koji su predstavili ljudi iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković" iz Beograda.

Dušan Tubić je u ime udruženja građana "Misliša" predstavio program "Skreč", koji je razvio američki univerzitet MIT.

"Ovdje djeca ne uče samo da programiraju, već i da rješavaju probleme razvijanjem apstraktnog načina razmišljanja", rekao je Tubić.

"Evropsku noć istraživača" obilježili su danas i u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske postavkom izložbe Muzeja Nikole Tesle iz Beograda "160 godina od rođenja Nikole Tesle", a svoj doprinos su dali i u Muzeju savremene umjetnosti Srpske, Dječijem pozorištu Srpske i Narodnom pozorištu Republike Srpske.

"Evropska noć istraživača 2016" održava se i u Bijeljini, Sarajevu, Mostaru, Goraždu i Travniku.

Organizatori su Agencija za unapređenje ideja TIDEA, međunarodna asocijacija humanitarnih organizacija u BiH "Oksfam", Institut za hidrotehniku Sarajevo, Univerzitet za poslovne studije Banjaluka, Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru, te Privredna komora Bosansko-podrinjskog kantona.

Od svog nastanka, "Noć istraživača" održava se u sve više gradova Evrope, pa je tako 2015. godine održana u više od 280 gradova u 30 evropskih država. Od 2014. godine "Noć istraživača" je postala "Evropska noć istraživača" pod pokroviteljstvom programa "Horizont 2020".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana