Ево објашњења зашто појединци и даље вјерују да је Земља равна

Агенције
Ево објашњења зашто појединци и даље вјерују да је Земља равна

Британски астрофизичар Стјуарт Кларк, аутор књиге "Unknown Universe", објаснио је за "Бизнис инсајдер" зашто појединци и даље вјерују да је Земља равна. Његову изјаву вам преносимо у цијелости:

"Врло је очигледно да Земља није равна. Можете провјерити на много начина, на примјер, када бродови напуштају луку и полако нестају иза хоризонта. Каде се попнете на врх највишег торња или брда и видите више до хоризонта.


Читава наша физиономија је створена у складу са округлом планетом, свијет је тродимензионалан. Чак и када слике из свемира докажу да је наш свијет један глобус, и даље постоје људи који вјерују да је Земља равна.

Ми смо људска бића и волимо приче јер дају смисао нашим животима, нашем свијету, дају му смисао, па чак и онда када су неразумљиве. Наука је, пак, једина прича која је истинита и која своју тврдњу може доказати експериментима.

Али, као што видимо, постоје приче које могу и егзактну науку и читаво постојање универзума да доведу у питање.

Такве приче су доста компликованије јер људи који у њих вјерују одбијају реалност, па чак и науку, захваљујући удобним митовима у које вјерују. У својој причи се осјећају као код куће, митови их чине срећним јер их познају.

Теорија о равној плочи једна је од њих. Ако стварно вјерујете у то, хајде онда себи поставите неколико питања. Колико је онда дебела та плоча?

Кажете - Земља има ивице – па, зар нешто не би падало с те ивице? Како генеришете гравитацију да би ствари уопште могле да падају преко? Шта уопште изазива ту гравитацију и "преваљује" ствари преко ивице? Равна површина је врло нестабилна, што значи да би је друге силе терале да буде флексибилна и да се стално помјера.

"Тешко је уопште говорити о томе како би заиста изгледало да је Земља равна јер је то немогуће", закључује он у свом излагању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана