Evo gdje se nalazi najveće groblje svemirskih letjelica

Agencije
Evo gdje se nalazi najveće groblje svemirskih letjelica

U južnom dijelu Tihog okeana, 4025 kilometara od obale Novog Zelanda, nalazi se okeanski dio koji je poznatiji kao groblje svemirskih letielica.

Nakon svemirskih misija mnoge letielice se navode upravo prema tom dijelu Zemlje koji se nalazi hiljadu kilometara udaljen od otvorenog okeana i ostrva.

Na tom mjestu je do sada srušena 161 svemirska letjelica, a među njima se nalazi i nekoliko snabdijevenih vozila s Međunarodne svemirske stanice, četiri velike japanske HTV teretne letjelice i velika ruska svemirska stanica Mir.

Morsko dno vjerovatno izgleda kao svemirski muzej, ali svemirske letjelice su sasvim neprepoznatljive. Većina letjelica tokom prolaska kroz atmosferu izgori zbog čega se na dnu okeana nalaze njihovi izgorjeli dijelovi i krhotine metala.

Osim ovog svemirskog groblja takođe postoji alternativna destinacija za letjelice koje više nisu potrebne, a ona se nalazi daleko od zemlje. Leteljice se ponekad usmjeravaju u udaljene dijelove orbite, a razlog tome je manja upotreba goriva i radi se o trenutnom riješenju koje postaje jedan od rastućih problema.

Svemirsko smeće koje se nalazi u Zemljinoj orbiti nakuplja se svake godine, iako ni spuštanje svemirskih krhotina na dno mora nije ekološki najprihvatljivije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana