DNK testiranjem otkrio da nosi gen prve žene Eve!

dnevnik.hr
DNK testiranjem otkrio da nosi gen prve žene Eve!

DNK testiranjem otkriveno da Britanac Ian Kinaird nosi gen prve žene Eve. Ian posjeduje mitohondrijski DNK star 30.000 godina i od prvobitnog gena Eve razlikuje se samo u dvije genetske mutacije, dok kod ostalih ljudi postoji mutacija ukupno 200 gena.

Ian Kinaird, DNK testiranjem otkrio je da njegovo porodično stablo kreće od prve žene koja je živjela prije 190.000 godina. On posjeduje gen L1B1 koji potiče iz drevne Afričke loze koja nikada prije nije bila pronađena u zapadnoj Evropi.

Istraživački tim, koji je provodio testiranje izjavio je da je Ian pravi 'unuk crne Eve'. Istoričar Alistar Mofat zajedno s genetičarom Džejmskom Vilsonom učestvovao je u provođenju ovog istraživanja.

G. Mofat je izjavio da je ovo zapanjujući rezultat koji svjedoči kako je Ian mogao biti u Edenskom vrtu: 'To je još jedan dokaz da anglo-saksonski protestanti potiču od crne Eve, majke svih nas. Ovakva povezanost dosad se pronalazila na području Senegala, ali nikada nije u sjeverozapadnoj Evropi.'

Ian poseduje mitohondrijski DNK koje se prenosi majčinom stranom, star je 30.000 godina i od prvobitnog gena Eve razlikuje se samo u dvije genetske mutacije. Što predstavlja veliku razliku s obzirom na druge ljude, jer se kod njih uočila mutacija ukupno 200 gena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana