Човјек напустио Африку 100.000 година раније него што се мислило

Срна
Човјек напустио Африку 100.000 година раније него што се мислило

Лондон - Најстарији људски фосил који је пронађен ван Африке указује на могућност да је предак модерног човјека напустио тај континент око 100.000 година раније него што се мислило.Фосил, горња вилица са неколико зуба, пронађен је у једној од неколико преисторијских пећинских локација у Израелу.

Техником датирања утврђено је да је фосил стар између 175.000 и 200.000 година, чиме се потискује људска миграција из Африке за око 100.000 година, пише "Дејли мејл".


Прије овог открића, процјењује се да су најстарији фосили модерног човјека, који су пронађени ван Африке, били стари између 90.000 и 120.000 година.

Ово, такође, указује да се први модерни човјек мијешао са неандерталцима и другим хоминидним групама дуже него што се мислило.

Фосилни остаци пронађени су у пећини Мислија на планини Кармел, на приобалном планинском ланцу на сјеверу Израела.

Професор антропологије Ролф Квам са Универзитета Бингамтон, у америчкој држави Њујорк, рекао је да ово откриће представља јасан доказ да су наши преци први пут напустили Африку много раније него што се мислило.

Према традиционалном учењу, модерни људи развили су се у Африци, а затим су у једном таласу напустили тај континент прије око 60.000 година.

Вјерује се да је услиједио један краћи период мијешања неандерталаца и модерних људи.

Постоје различите теорије о томе шта је довело до нестанка неандерталаца. Вјерује се да су модерни људи донијели тропске болести које су их уништиле, затим су ту фактори свеопште промјене климе и пада температуре, а страдали су и у сукобима са модерним људима у конкуренцији за храну и простор за живот.

Сада се вјерује да је било више мањих кретања људи из Африке, која су почела прије око 120.000 година, а затим је услиједила велика миграција прије око 60.000 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана