Чека нас спектакуларно небо у 2019: Помрачења и још много тога

Агенције
Чека нас спектакуларно небо у 2019: Помрачења и још много тога

Ове године очекују нас три помрачења Сунца и два Мјесеца. Нажалост, помрачења Сунца неће бити видљива из наших крајева.

Први спектакл на небу очекује нас већ 6. јануара када ће се десити дјеломично помрачење Сунца, а наредна два су потпуна, и то 2. јула и 26. децембра.

У помрачењима 6. јануара и 26. децембра ће моћи уживати становници Азије, док је 2. јула спектакуларан призор загарантован становницима Јужне Америке.

Али у Европи ће зато моћи да се посматрају оба помрачења Мјесеца.

Већ 21. јануара, уколико временски услови буду дозвољавали, више од сат времена моћи ћемо да уживамо уживати у помрачењу.

Занимљиво, истовремено ће наш сателит бити “Супермјсец”. “Супермјесец” је појава када је Земљин сателит на једној од најмањих удаљености од наше планете, те изгледа већи и сјајнији него иначе.

Када је Мјесец у најближој тачки у односу на Земљу, пречник његовог диска посматраног са Земље је чак 14 одсто већи него кад је у најудаљенијој тачки.

Стога ћемо тог 21. јануара имати прилику посматрати “крвави Супермјесец”, што је заиста спектакуларна појава. Дјелимично помрачење Мјесеца биће 16. јула, када ће у сијенци бити дијве трећине Мјесечевог диска.

Такође, бићемо привилеговани да 11. новембра можемо да видимо појаву која се дешава само 13 пута у 100 година, а то је пролазак Меркура тачно испред Сунца. Што се тиче метеорских киша, њих ћемо моћи да посматрамо у устаљеним терминима.

Квадрантиди су 4. јануара, Ета аквариди односно остаци Хелијеве комете 6. маја, Ориониди 21. октобра, Андромедиди 3. децембра, Урсиди 22. децембра...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана