CERN можда никада није открио Божју честицу

Techtimes.com
CERN можда никада није открио Божју честицу

Неки научници и даље сматрају да Хигсов бозон још није "ухваћен".

Истраживачи Европске организације за нуклеарна истраживања (CERN) објавили су 2012. да су открили честицу коју је предвидио физичар Питер Хигс и која материји даје масу.

Међутим, сада неки оспоравају ово откриће. Научници Одјељења за физику, хемију и фармацију Центра за космологију и феноменологију честица у Данској тврде да је откриће из CERN-а само објашњење неких потпуно другачијих процеса.

"Подаци из CERN-а генерално се сматрају доказом постојања Хигсовог бозона. Тачно је да се та честица поклапа са добијеним подацима, али могу постојати и друга објашњења. Тренутни подаци нису довољно прецизни, како би се установило о каквој је тачно честици ријеч. Можда је то збир других познатих честица", каже Мадс Тоудал Франдсен са Универзитета Јужне Данске.

Физичари су развили два главна модела космоса – велики, стандардни модел физике честица и теорију о више универзума.

Ова друга идеја фокусирана је на могуће постојање великог, или неограниченог броја универзума који могу утицати на наш.

Физичари су некада веровали да би маса Хигсовог бозона, за коју се очекује да је између 115 и 140 GuV могла да пружи доказе за један од поменутих модела и елиминише други.

Када су објављени резултати истраживања у CERN-у прије двије године, добијена је вриједност од око 125 GeV, што се уклапа у оба космолошка модела.

Франдсен и његов тим не елиминишу могућност да је честица откривена 2012. заиста Хигсов бозон, али истичу да би добијене податке требало објаснити и на други начин.

Рецимо, можда је ријеч о техни-Хигсовим честицама, теоретским субатомским честицама, које се такође уклапају у добијене резултате, кажу дански истраживачи.

Ове минијатурне структуре нису елементарне честице, јер су сачињене од техни-кваркова, баш као што су нормални кваркови сачињени од протона и неутрона. Међутим, да би се техни-кваркови повезали у цјелину, на окупу их мора држати за сад непозната сила, јер ни једна од четири природне силе познате модерној физици не може играти ту улогу.

Физичари тај неоткривени феномен називају техниколор силом. Франдсен вјерује да је честица пронађена 2012. заправо техни-Хигс, сачињен од пара техни-кваркова.

Иначе, Питер Хигс и Франсоа Енглер добили су Нобелову награду за физику 2013. за теоретски рад који предвиђа постојање Хигсовог бозона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана