Zakerberg: Fejsbuk je platforma protiv izolacionizma

Srna
Zakerberg: Fejsbuk je platforma protiv izolacionizma

San Francisko - Direktor "Fejsbuka" Mark Zakerberg predstavio je u pismu korisnicima viziju u kojoj njegova kompanija služi kao platfroma protiv rastućeg izolacionizma i kao "društvena struktura" za čitav svijet.

U pismu od 5.700 riječi Zakerberg, osnivač najveće društvene mreže na internetu, citirao je Abrahama Linkolna, američkog predsjednika iz vremena građanskog rata u 19. vijeku, koji je bio poznat po elokventnosti i filozofskim razmišljanjima netipičnim za poslovne magnate.


"Širom svijeta ljudi trpe posljedice globalizacije, a pokreti se povlače iz globalnog povezivanja", napisao je Zakerberg bez preciziranja na koje pokrete misli.

On je dodao da se postavlja pitanje "da li put pred nama vodi ka većem povezivanju ili će kurs biti obrnut" i naglasio da se zalaže za udruživanje ljudi.

"Dogme tihe prošlosti su neadekvatne za burnu sadašnjost", napisao je Zakerberg citirajući Linkolnovo obraćanje Kongresu u jeku građansog rata u Americi.

Zakerberg je rekao da bi "Fejsbuk" mogao da se udalji od svojih korijena kao mreža za komuniciranje među prijateljima i porodicama i sugerisao da bi fokus mogao da bude na pet društvenih oblasti, od jačanja tradiconalnih institucija do pružanja pomoći u periodima poslije kriza i jačanja građanskog angažovanja.

Neki korisnici "Fejsbuka" su u komentarima pohvalili Zakerbergov pozitivan stav, a drugi su ocijenili da je globalizam mrtav.

"Fejsbuk" je izložen pristiscima da se više angažuje u suzbijanju prevara, širenja lažnih vijesti i kontroverznih sadržaja, ali to ne utiče na njegovo uspješno poslovanje. Kompanija je prijavila prihod od 27,6 milijardi dolara u 2016. godini, što je povećanje za 54 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Zakerberg je napisao da bi "Fejsbuk"mogao biti bolji u ukazivanju na "značajne zajednice" koje imaju oko 100 miliona članova i čine oko pet odsto od ukupnog broja korisnika ove mreže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana